Večeras sam imala najduže kulinarsko iskustvo otkako znam da kuham. Pripremala sam Dulche de leche u svrhu pravljenja divne torte sutra. Ipak, nisam sigurna da mi je uspjelo, a uradila sam sve po receptu. Od litre i po mlijeka ostalo je nekih 700 g karamele, tj. ovog namaza, ako ne i manje, i nije baš gusto kako svi pričaju da treba biti. Možda dok se ohladi. U svakom slučaju jaaaaako je ukusno, bukvalno da prste poližeš, pa ako ne uspije na kolaču, pojest će se s palačnikama. Ovo je bolje i od Nutelle i od bilo čega što sam dosad probala. A i naziv joj je tako sladak – DulĆe de leĆe. 😀
Kuhala sam preko 3 sata uz miješanje svakih 10ak minuta. Bolje joj je da se stisne. 😀
23 thoughts on “Dulche de leche”
Komentariši
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.
to nesta ko ono za oblande 😀 ja nikad nisam jela tu tortu, sto ne znaci da je necu pojest kad dodjem u Sa 😀 hahha
Jes, tako nešto, ako nije i bolje. 😀
Uh, u ovoj torti ima i Dulće de leće i čokoladnog musa da umreš. 😀
Hahaha, sve se može dogovorit. 😛
A recept… ???
I izgleda ukusno, nema sta.
Recept je na linku u postu. 🙂
Hvala… ja veceras sve tipkala… recepti bili na njemackom pa linkovi ne vrijede 🙂
Iskustvo je čudo…nakon što 5 puta napravš isti, onda će biti savršen…sve što se radi prvi put ne ispane dobro…treba tajma malo..:)
Auuuu buduci da sam ga pravila do sada 3 puta, jednom ostalo rijetko, jednom se previse stisnulo a jednom eto ko uspjelo mogu ti reci da ne vrijedi tog vremena provedenog a jos vise jer na kraju dobijes samo malu teglicu od litre i po mlijeka :S Da je ukusno jest ali da vrijedi, ne vrijedi 😀
ovo je karamel za oblande i tacka kakav dulce ;););) stari recept najstariji koji ja znam da spremam istina 2-3 sata ti ne ginu ali isplati se 😉
puno posla :))
I ja kažem, bolje joj je ,o))
MejjaSu, nema na čemu, taj mi se recept učinio najprihvatljivijim. 🙂
patafta, pa obično meni prvi put sve ispadne bolje nego naredni. 😛
Evo, sad sam provjeravala kremu, bolja je nego što sam očekivala.
Reb, pa mora da ispadne manje, kada mlijeko ispari. 😀
Jeste da ima posla, ali ja se nisam pokajala i nije mi bilo mrsko. Kad napravim još i kolač, mislim da će da vrijedi. 😀
jesy, hmmm… mislim da se krema za oblatne pravi malo drugačije, barem je mene mama učila da se pravi s malo drugačijim receptom, ali možda i to varira od kuhinje do kuhinje. Jeste da dugo traje, ali je zaista ukusno. 🙂
uSvijetu, dugo vremena, nije čak ni zahtjevan sastojaka što se tiče, ali treba se pozicionirati u kuhinju dobra 3 sata. 😀
Lunjo, mislim da je čula moje prijetnje. 😛
mmm, ovo izgleda taaako ukusno 🙂
ovo izgleda taman onakod a čovjek poželi da ga napravi. 🙂
save yourself time:
http://www.food52.com/recipes/3790_dulce_de_leche
menut, i jeste 😀
tratinčice, pokušaj i ti, nećeš se pokajati bez obzira na vrijeme kuhanja. 🙂
iluzija, hvala na ovom receptu i probaću ga, čim uspijem naći kondezovano mlijeko 🙂
de pošalji meni malo. :$
Eto, vidi ima li kakve karamele u PP. 😛
Sinoć mi je bilo prekasno da razmišljam… nego
moja mama je nešto slično pravila za oblatne. 1 kg šećera na 1 l mlijeka.
Kasnije sam dobila tip da je bolje i umješati jedan puter… znači radila sam to i jeste, odličnog je ukusa.
Neke su i mješale samljevene lješnjake ili orahe ili ja bi stavila i bademe.
Uglavnom, za tortu nisi promašila, odlično je ovo.
Propasti neće, svakako. 😀
Nisam stigla tortu danas napraviti, ali kad je napravim biće to najbolja torta do sad. 😀
what if.. klinac, moja plemo 🙂
goni u qrc govna 🙂
🙂
:*
Komentari na post:
to nesta ko ono za oblande 😀 ja nikad nisam jela tu tortu, sto ne znaci da je necu pojest kad dodjem u Sa 😀 hahha