Dulche de leche

Večeras sam imala najduže kulinarsko iskustvo otkako znam da kuham. Pripremala sam Dulche de leche u svrhu pravljenja divne torte sutra. Ipak, nisam sigurna da mi je uspjelo, a uradila sam sve po receptu. Od litre i po mlijeka ostalo je nekih 700 g karamele, tj. ovog namaza, ako ne i manje, i nije baš gusto kako svi pričaju da treba biti. Možda dok se ohladi. U svakom slučaju jaaaaako je ukusno, bukvalno da prste poližeš, pa ako ne uspije na kolaču, pojest će se s palačnikama. Ovo je bolje i od Nutelle i od bilo čega što sam dosad probala. A i naziv joj je tako sladak – DulĆe de leĆe. 😀
Kuhala sam preko 3 sata uz miješanje svakih 10ak minuta. Bolje joj je da se stisne. 😀

23 thoughts on “Dulche de leche

  1. Auuuu buduci da sam ga pravila do sada 3 puta, jednom ostalo rijetko, jednom se previse stisnulo a jednom eto ko uspjelo mogu ti reci da ne vrijedi tog vremena provedenog a jos vise jer na kraju dobijes samo malu teglicu od litre i po mlijeka :S Da je ukusno jest ali da vrijedi, ne vrijedi 😀

  2. MejjaSu, nema na čemu, taj mi se recept učinio najprihvatljivijim. 🙂

    patafta, pa obično meni prvi put sve ispadne bolje nego naredni. 😛
    Evo, sad sam provjeravala kremu, bolja je nego što sam očekivala.

    Reb, pa mora da ispadne manje, kada mlijeko ispari. 😀
    Jeste da ima posla, ali ja se nisam pokajala i nije mi bilo mrsko. Kad napravim još i kolač, mislim da će da vrijedi. 😀

    jesy, hmmm… mislim da se krema za oblatne pravi malo drugačije, barem je mene mama učila da se pravi s malo drugačijim receptom, ali možda i to varira od kuhinje do kuhinje. Jeste da dugo traje, ali je zaista ukusno. 🙂

    uSvijetu, dugo vremena, nije čak ni zahtjevan sastojaka što se tiče, ali treba se pozicionirati u kuhinju dobra 3 sata. 😀

  3. Sinoć mi je bilo prekasno da razmišljam… nego
    moja mama je nešto slično pravila za oblatne. 1 kg šećera na 1 l mlijeka.
    Kasnije sam dobila tip da je bolje i umješati jedan puter… znači radila sam to i jeste, odličnog je ukusa.
    Neke su i mješale samljevene lješnjake ili orahe ili ja bi stavila i bademe.
    Uglavnom, za tortu nisi promašila, odlično je ovo.

Komentariši